Arequipa, de Witte stad

Arequipa, de Witte stad





Over hoe de naam ontstond, bestaan er twee theorieën. In een ver verleden werd Arequipa gesticht door de Aymara Indianen die er een nederzetting hadden. Van dit volk zou vermoedelijk de naam komen.
In het Aymara betekent Ari "bergtop" en Quipa "er achter liggend". In de verte ligt de majestueuze vulkaan "el Misti".

De naam zou ook van het Quechua kunnen komen. Een legende vertelt het verhaal van Inca Mayta Capac, de vierde Inca, die doorheen het dal reisde. Een colonne militairen, heilige maagden en edelen begeleidden hem. Mayta Capac zag de nederzetting. Deze werd nooit eerder bezocht door een Inca. Hij verwonderde zich over de schoonheid en de strategische waarde van de plaats als verbindingsplaats tussen de kust en het hooggebergte aan de andere kant van de Andes.
Hij zei: "Ari, quipay" wat letterlijk vertaald wordt als "Ja, (ver)blijf".
Dit als antwoord op de vraag van enkele metgezellen, die wilden blijven en om er zich te vestigen. Hun wens was deze plaats te integreren in het Incarijk en het gebied verder te ontwikkelen. In 1600 werd Arequipa echter volledig verwoest door een zware aardbeving en vulkanische uitbarstingen.

Het zijn de Spanjaarden die de stad nieuw leven hebben ingeblazen door de nederzetting op 15 augustus 1540 opnieuw te stichten. Deze datum leidt nog steeds tot grote feesten in Arequipa waar een week lang een kermis en avondmarkten de stad sieren. De apotheose van het feest is de 14e augustus met een spetterend vuurwerk op de Plaza de Armas.

El Misti is niet de enige vulkaan die in de nabijheid staat, maar wel de meest zichtbare vanuit Arequipa. De druk tussen de tektonische platen van Latijns-Amerika en de Stille Oceaan zoekt regelmatig naar een uitweg. Verscheidene aardbevingen veegden de stad bijna letterlijk van de kaart. De laatste zware schokken dateren van 1958 en 1960. Memorabele jaren zijn 1687 en 1868 waarbij de laatste zowat de hele stad verwoestte. Ook La Catedrál en San Francisco leden zware schade zodat het meeste wat je te zien krijgt van na dat jaar dateert (de renovatie van de Catedrál eindigden in 1898). Dit is misschien de reden waarom deze kerk er binnenin wat koel uitziet, weinig versieringen in Peruaanse maatstaven en een grote witte ruimte met weinig inhoud. De buitenkant oogt indrukwekkend, in de in Peru zo geliefde barokstijl.


Wilt u foto’s van Arequipa, de Witte stad zien ga dan naar de fotogalerij


Terug naar de vorige pagina