15 september 2004




van Kusadasi via Izmir naar Ayvalik

Na de nodige vertraging zijn we om 6.00 uur in de ochtend bij het eerste hotel van de rondreis aangekomen. Tijd voor slapen was er helaas niet, we konden ons even opfrissen, een half uurtje op bed te liggen en om 07.30 uur ontbijten, om vervolgens om 08.30 uur in de bus te stappen voor het begin van de rondreis. De eerste dag moeten er 450 km worden afgelegd.

Vanuit Kusadasi is het ong. 90 km naar Izmir, waar we die ochtend ook al vandaan gekomen waren. Ismail, gids voor de komende week, laat ons de eerste 2 uurtjes even bijkomen van de vliegreis en begint na de eerste stop met het geven van informatie.

In Pergamon bezoeken we de Akropol, eens was dit het middelpunt van een koninkrijk dat een groot deel van Klein-Azië bestreek. Tijdens het bestuur van Eumenes II (197-159v. Chr.) werd het hele westelijke deel van Klein-Azië in bezit genomen en werden aanvallen van Syriërs en Galaten eenvoudig afgeslagen. Hij liet op de acropolis van Pergamon een groot altaar voor Zeus verrijzen en ook de lagere delen van de heuvel werden in opdracht van deze kunstminnende vorst bebouwd. In zijn tijd werd het Asclepion, een medisch centrum op de heuvel aan de andere zijde van de Selinus, uitgebreid en verfraaid. De meeste indruk wist Eumenes te maken met zijn bibliotheek. Als symbool van de sociale en culturele status van de stad verzamelde hij in een groot gebouw meer dan 200.000 boekrollen. Volgens de overlevering waren de Egyptenaren zo bang dat hun bibliotheek van Alexandria zou worden overtroffen dat zij de uitvoer van papyrus naar Turkije stillegden. Als alternatief materiaal voor het vervaardigen van boeken ontwikkelden de geleerden van Eumenes toen het perkament. De naam van deze geprepareerde dierenhuiden (in het Latijn: 'pergamen ') is duidelijk afgeleid van de stadsnaam. De bibliotheek van Pergamon werd in de laatste eeuw v. Chr. leeggeroofd door Marcus Antonius die door het aanvullen van het boekenbestand van de door brand verwoeste bibliotheek van Alexandrië een wit voetje wilde halen bij zijn grote liefde, de Egyptische CIeopatra.De Duitse ingenieur Carl Humann ontdekte in 1871 een aantal fragmenten van marmeren reliëfs die hij naar Berlijn stuurde, waar ze werden geïdentificeerd als onderdelen van het Zeusaltaar. De Berlijnse musea organiseerden een expeditie om de resten bloot te leggen. Hele gebouwen werden daarbij naar Duitsland verscheept. In Berlijn is nog veel hiervan te zien in het beroemde Pergamonmuseum, waar ook het enorme Zeusaltaar is gereconstrueerd.

Na de lunch gaan we naar het Asclepion, een belangrijk centrum van de oude geneeskunde, gewijd aan de god van de geneeskunde Asclepios. Hier mochten alleen maar mensen komen die echt ziek waren. Zij konden hier uitrusten, baden nemen en ontspannen. In het midden van het complex staat een altaar voor Asclepios waarop een de slang is afgebeeld, het symbool van de godheid. Het idee achter dit symbool is dat de patiënten hun ziekte van zich afwerpen op dezelfde manier als de slang zijn huid verliest. Dit symbool komt terug in de esculaap, die we in de tegenwoordige medische wereld tegenkomen. Het centrum van het heiligdom wordt gevormd door een groot rechthoekig plein dat vroeger was omgeven door zuilengalerijen. In het midden bevindt zich de heilige bron die zeer belangrijk was voor de therapie in Pergamon. Hoewel het water geen bijzondere mineralen en stoffen bevatte, had het wel een geneeskrachtige werking, wellicht doordat het licht radioactief is. In het theater aan de noordzijde konden 4000 mensen genieten van de kuurconcerten. Ten noorden van de ingang ligt het fundament van de bibliotheek en aan de andere kant stond de ten tijde van Galenus gebouwde ronde tempel voor Asklepios. Oorspronkelijk was dit gebouw ruim 20 m hoog. Er viel door een cirkelvormige opening in de koepel een mysterieus licht naar binnen; achter het gebouw woonden de priesters en artsen. Een 80 m lange tunnel leidt van de heilige bron naar het gebouw waarin de pelgrims behandeld werden.

We overnachten in een mooi hotel aan de Egeische Zee in de plaats Behramkale (Assos, de antieke naam). Onze kamer heeft een schitterend uitzicht op zee en aan de overkant zien we het Griekse eiland Lesbos.


Terug naar de vorige pagina